Viešbučių ir restoranų vadovai planuoja, organizuoja įmonių, teikiančių apgyvendinimo, maitinimo, gėrimų patiekimo ir kitas su viešbučiais ir restoranais susijusias paslaugas, veiklą ir jai vadovauja.
Pagrindinės atliekamos užduotys: specialiųjų renginių, sporto, lošimo ir pramoginės veiklos planavimas ir organizavimas; vadovavimas rezervavimo, registravimo, kambarių aptarnavimo bei tvarkymo veiklai ir jos priežiūra; prekybą alkoholiniais gėrimais, lošimo veiklą, sveikatos priežiūrą reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų laikymosi užtikrinimas; kokybės visuose maisto ir paslaugų ruošimo ir pateikimo etapuose kontrolė; darbuotojų atrankos, mokymų ir priežiūros kontrolė; profesinės sveikatos ir darbo saugos taisyklių laikymosi užtikrinimas.
Šios grupės profesijos skirstomos į tokius pogrupius:
1411 Viešbučių vadovai
1412 Restoranų vadovai